droge-reiniging-van-ongeverniste-schilderijen – Atelier IDDI

Onderzoek door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

 

In samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft Zuhura Iddi onderzoek uitgevoerd naar de droge reiniging van ongeverniste schilderijen. Dit gebeurde onder de paraplu van het project over 20e-eeuwse olieverven.

Ongeverniste Schilderijen

Ongeverniste schilderijen zijn gevoelig voor vuilophoping en uitbloei van stoffen direct op het verfoppervlak. Dit is een veelvoorkomende reden voor de wens deze schilderijen te laten reinigen. Omdat direct op de verflaag wordt gewerkt kan de verf gevoelig zijn voor water of vrije oplosmiddelen. Bij een reiniging van dergelijke schilderijen is dan een droge reiniging noodzakelijk.

Terug naar begin.

Droge Reiniging

Bij een droge reiniging komt komen geen water of andere vrije oplosmiddelen te pas. Hier wordt dan gebruikt gemaakt van doekjes, sponsjes, gummen en dergelijke. Aan deze producten zijn vaak materialen toegevoegd om de werkbaarheid te verbeteren, zoals bijvoorbeeld weekmakers om het plastic reinigingsmateriaal flexibel te maken. Deze toevoegingen kunnen na gebruik op het verfoppervlak achterblijven. Wat het effect is van deze materialen op de ongeverniste verflaag op de korte en lange termijn was een deel van het onderzoek waar Zuhura Iddi zich op heeft gericht. Uit dit onderzoek bleek dat het effect nihil is. Maude Daudin stelde veilige reinigingsmaterialen en hantering voor. Lees meer over het Project ‘Droge Reiniging’.

Terug naar begin.

Droge reiniging van ongeverniste schilderijen – Film door het RCE

Gepubliceerd op 29 mei 2016

Geüpload door RCE op 2 apr. 2008

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (voormalig Instituut Collectie Nederland (ICN)) doet natuurwetenschappelijk onderzoek naar Oude Meesters en modernere schilderijen. Wat voor een bijzondere eigenschappen heeft de gebruikte verf? En hoe kun je een schilderij het beste schoonmaken? Met spuug of een spons? Categorie: Wetenschap en technologie Licentie: Standaard YouTube-licentie bron: https://www.youtube.com/watch?v=Km3gU…

Terug naar begin

Publicaties

Zuhura Iddi haar onderzoek naar de droge reiniging van ongeverniste schilderijen is in verschillende vormen gepubliceerd:

Boek

Klaas Jan van den Berg, e.a.

Online PDF

Henk van Keulen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Poster

Zuhura Iddi, Klaas Jan van den Berg and Henk van Keulen
ICOM – CC 17th Triennial Conference, Melbourne, Australia, 15-19 september 2014

Terug naar begin