museum more ferdinand erfmann acrobaten museum more schilderij restauratie atelier iddi

Ferdinand Erfmann nog t/m 29 mei 2016 te zien bij Museum More

Ferdinand Erfmann (1901-1968)

Tentoonstelling over kunstenaar Ferdinand Erfmann nog t/m 29 mei 2016 in Museum MORE

Sinds 31 januari 2016 is een speciale overzichtstentoonstelling te zien over het leven en werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968). Deze Nederlandse kunstenaar was zeer excentrieke. Deze kunstenaar mag beschouwd worden als Nederlands beste Naïeve schilder. Fredinand Erfmann was afkomstig uit een theaterfamilie. Hier  bouwde hij obsessief aan een oeuvre vol stevig gebouwde variétéartiesten, travestieten, prostituées, acrobaten, en baadsters. Deze zijn allen bewonderend afgebeeld.

Bruiklenen

De schilderijen voor de tentoonstelling zijn afkomstig uit collectie van Museum MORE en museale en particuliere bruikleengevers waaronder Stichting Mokum, Stedelijk Museum Amsterdam, Nederlands Theaterinstituut, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kunstuitleen Rotterdam, Bonnefantenmuseum, Frans Hals Museum; Stedelijk Museum Schiedam; Dordrechts Museum en Museum Arnhem.

Restauratie en Conservering van een tal van schilderijen van Ferdinand Erfmann

De restauratie en conservering van enkelen van de schilderijen van Ferdinand Erfmann vond plaats in restauratie atelier Marjan de Visser. De restauratie van deze schilderijen is uitgevoerd  door de schilderijen restauratoren Marya Albrecht en Marjan de Visser, met wie  Atelier Iddi samenwerkt. De ongeverniste schilderijen vroegen om een nauwkeurige aanpak. Daarom  is per schilderij een moderne reinigingsbehandeling bepaald, die werd toegespitst op het verfoppervlak en het aanwezige vuil. Het resultaat van de restauratie: de schilderijen van Ferdinand Erfmann zijn weer in harmonie, goed te lezen, en het kenmerkende heldere kleurgebruik komt weer tot zijn recht.

Meer informatie

De tentoonstelling “Ferdinand Erfmann – Nederlands beste Naïef” zal te zien zijn in Museum MORE van 31 januari t/m 29 mei 2016. Meer informatie, zie Website Museum More.

[sharify]

Geef een reactie