isaac israels schilderij restauratie

Isaac Israëls – conservering en restauratie

Isaac Israëls’s Twee waspitten op de Brug van de Herengracht – dit schilderij (deze schets) was vuil en bedekt met een vergeeld vernis. Tijdens de restauratie zijn het vuil en het vernis verwijderd.

 

Isaac Israëls – voor en na restauratie

Isaac Israëls (1865 – 1934) was als zoon van Jozef Israëls een getalenteerd en al jong geoefend kunstenaar, hij werd niet voor niets een wonderkind genoemd. Op zestienjarige leeftijd deed Israëls al zijn intrede in de kunstwereld. Niet alleen de restauratie van Israëls, maar ook van Breitner is gerestaureerd in het atelier.

isaac israels schilderij restauratie
Isaac Israëls – restauratie door vergrootglas

Toen het schilderij in het atelier aankwam was het voorzien van een lacune in de verf. Ook lag er een dikke laag vuil op en tussen de vernislagen. Deze vernislagen waren ook erg vergeeld. Hierdoor had het schilderij een donker en grauw uiterlijk gekregen, verre van hoe Isaac Israëls het had bedoeld.

isaac israels schilderij restauratie
Isaac Israëls – detail vernisverwijdering

Uit testen bleek dat met name in de dieper gelegen delen van de verf van het schilderij het vernis was opgehoopt. Hier was de donkere kleur van het vergeelde vernis nog beter zichtbaar. Door nauwkeurig gebruik van absorberend tissue en vernis is de restauratie tot een geslaagd succes gekomen. De verf is onder de donkere lagen tevoorschijn gekomen en zijn kleuren zijn weer net zo zichtbaar als dat zij geweest zijn. Hierdoor is het contrast tussen licht en donker weer versterkt. Maar ook het verschil tussen de warme en koele tonen is weer duidelijk zichtbaar. De kleuren komen weer tot hun recht, al met al heeft de restauratie ervoor gezorgd dat het schilderij weer optimaal leesbaar is. Voor mij als restaurator was het een zeer dankbare klus om de verftoetsen van Isaac Israëls van dichtbij te mogen onderzoeken en restaureren.

isaac israels schilderij restauratie
Isaac Israëls – Details vuil en gereinigd

Op het moment is het werk van beide kunstenaars te zien in het Kunstmuseum in de tentoonstelling Breitner vs Israëls waarin de onderlinge rivaliteit maar ook de overeenkomsten tussen de kunstenaars centraal staan.