preventieve conservering reinwardt academie 2018

les – preventieve conservering van schilderijen

Eergisteren heb ik een les gegeven aan twintig derdejaars minor studenten op de Reinwardt Academie in Amsterdam. De studenten kregen een kennismaking met mij en een inkijkje in waar ik als schilderijenrestaurator tegenaan loop wanneer schilderijen vervoerd moeten gaan worden. Hoe bepaal je dat een schilderij structureel stabiel is? En wat zijn de omgevingsfactoren waarmee rekening dient te worden gehouden tijdens en na een transport?

preventieve conservering reinwardt academie 2018
preventieve conservering – reinwardt academie 2018
aanbrengen van een achterkantbescherming
aanbrengen van een achterkantbescherming
Eergisteren heb ik een les preventieve conservering van schilderijen gegeven aan derdejaars minor studenten op de Reinwardt Academie in Amsterdam. De studenten kregen een kennismaking met mij en een inkijkje in waar ik als schilderijenrestaurator tegenaan loop wanneer schilderijen vervoerd moeten gaan worden.
conditiecontrole

Een onderdeel van de les was het beoordelen van dummie-schilderijen op stabiliteit, een schilderij dient immers veilig van punt A naar punt B te kunnen worden gebracht zonder dat origineel materiaal verloren gaat. Een conditiecontrole-formulier diende als leidraad bij de beoordeling. Overigens hebben de studenten zelf een spieraam in elkaar gezet en hier een doek op gespannen. Verder konden zij ervaren wat het nut is van de aanwezigheid van een achterkantbescherming op een schilderij. Kortom het was een dag vol theorie en veel praktijk.