Karel_Appel_(1982)

Onderzoek naar de conditie van schilderijen Karel Appel

Onderzoeker naar de chemische verouderingsverschijnselen op schilderijen van Karel Appel

[pullquote]Veel schilderijen van Karel Appel hebben grote conditieproblemen.
Jaap Boon, onderzoeker[/pullquote]

Onderzoek naar de conditie van schilderijen Karel Appel wordt enkele jaren uitgevoerd door Jaap Boon, een internationaal erkend onderzoeker naar de chemische verouderingsverschijnselen van kunst. Veel schilderijen van Karel Appel hebben grote conditieproblemen. Voor een geoefend kijker zijn veel problemen met het blote oog zichtbaar: Verfverlies, druipers, verzakkingen, korstvorming, smeltende verf, en zeepvorming. De problematiek op de schilderijen van Karel Appel was één van de aandachtspunten tijdens het symposium 'Metal Soaps in Art' in het Rijksmuseum.

 

Karel Appel (19210-2006)

De oorzaak voor de meeste schades zijn vermoedelijk chemische processen in de gebruikte verf. Dit verouderingsproces is helaas niet te herstellen. Wel kan het onderzoek waar Jaap Boon voor pleit, leiden tot bijvoorbeeld conserveringsvoorstellen om de schade te beperken.

Dezelfde problematiek is bij enkelen van Appel zijn tijdgenoten vastgesteld, zoals Asger Jorn, Pierre Soulages en Jean-Paul Riopelle, zij het minder erg dan bij Appel. Het is echter de vraag waarom deze problematiek bij Appel zo groot is. Voor afbeeldingen van enkele schade fenomenen en meer informatie lees het artikel in de NRC.