restauratie schilderijen caesar van everdingen_meisje_met_brede_hoed_door_caesar_van_everdingen

Restauratie Schilderijen Caesar van Everdingen – Vleiend penseel

RESTAURATIE SCHILDERIJEN CAESAR VAN EVERDINGEN (1616/1617-1678)

Caesar van Everdingen: grootmeester van het Hollands classicisme. Het Stedelijk Museum Alkmaar viert zijn vierhonderd jarig bestaan middels zijn eerste monografische tentoonstelling. Zijn oeuvre behoort tot de top van de zeventiende-eeuwse kunst, dat een imposante hoeveelheid historiestukken en schuttersportretten omvat. Na de restauratie van enkele van de schilderijen worden deze nu in optima forma getoond aan het publiek. Vleiend penseel is te zien tot en met 22 januari 2017

restauratie schilderijen caesar van everdingen_meisje_met_brede_hoed_door_caesar_van_everdingen

Meisje met een brede hoed, Caesar Boëtius van Everdingen, ca. 1645 – 1650

Restauratie en publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling zijn de pièces de resistance van Caesars Alkmaarse oeuvre – de schuttersstukken uit 1657 – gerestaureerd en onderzocht. De recente behandeling heeft oogstrelende details en een uitgekiende dieptewerking aan het licht gebracht. Ook diverse andere schilderijen zijn recent gerestaureerd. De onderzoeksresultaten en nieuwe bevindingen worden gepresenteerd op de tentoonstelling en in de catalogus. Een preview van één van de drie artikelen uit de catalogus is onderaan deze pagina te vinden. Deze beschrijft één van de bevindingen die tijdens de restauratie zijn opgedaan: de materialen en technieken van Caesar van Everdingen.

 

Restauratie van het schuttersstuk

De restauratie van Caesars schuttersstukken uit 1657 heeft ruim 2 jaar in beslag genomen (2014-2016) en werd uitgevoerd door atelier Caroline van der Elst. De behandeling is aangegrepen om onderzoek te doen naar Van Everdingens schildertechniek en werkwijze. Daarom zijn er verfmonsters genomen en diverse soorten foto’s gemaakt: rontgen- en infraroodfoto’s (waarmee als het ware door respectievelijk het doek en de verflagen heen gekeken kan worden), en UV-opnames (waarmee kan worden vastgesteld wat restauratoren aan de oorspronkelijke verflagen hebben toegevoegd).

 

Materialen en technieken van Caesar van Everdingen

Lees hier één van de drie stukken over de bevindingen over Caesar van Everdingen die tijdens de restauratie zijn opgedaan: materialen en technieken: Caesar-van-Everdingen, door Caroline van der Elst.

 

Meer over de tentoonstelling op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.