scheur schilderij hechten repareren restauratie

scheur in schilderij hechten

scheur in een schilderij op doek hechten

Een scheur in een schilderij is een veel voorkomende schade. Hoewel het even schrikken is wanneer er een scheur in het doek van uw schilderij is ontstaan hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken. Ons restauratieatelier beschikt over ruime kennis en ervaring om scheuren in doek te hechten/ repareren.

Vaak zijn er ook andere schades opgetreden, zoals losse of opstaande verf en vervorming van het doek  (bobbels/ deuken). Ook deze schades zullen bij de beoordeling worden meegenomen. Allereerst zullen de meest acute restauraties worden uitgevoerd, om verder verlies van origineel materiaal te voorkomen.

Al gaat het om een rechte scheur, een winkelhaak of een gat, op ons atelier wordt uw schilderij op een integere en professionele manier gerestaureerd/ gerepareerd. Met een universitaire basis en ruime praktijkervaring in musea en voor particulieren kan een optimale restauratie van uw schilderij worden gegarandeerd.

De restauratie verloopt in meerdere stappen:

- De losse verf wordt vastgezet om verder verfverlies tegen te gaan.
- Vaak is het nodig het doek te planeren omdat het doek is vervormd tijdens het oplopen van de schade.
- Weven van de draden gebeurt onder de microscoop. Draden worden draad-voor-draad op hun plek gelegd en gehecht met een passend hechtmiddel.
- Na het hechten is de spanning in het doek weer optimaal hersteld.
- Het verfoppervlak kan op niveau worden gebracht en de lacunes geretoucheerd. Het retoucheerwerk wordt enkel op de niet originele vullingen aangebracht, en niet op het origineel. Veel mensen kennen dit voorbeeld waar de restauratie flink uit de hand is gelopen.
- De schade is hersteld.