schilderij schoonmaken: de kosten

Uw schilderij laten schoonmaken, wat kost dat?

De kosten voor het schoonmaken worden door grofweg twee factoren bepaald: het ‘vuil’ op het schilderij en de eigenschappen van het schilderij zèlf. De kosten voor het schoonmaken kunnen daarom per schilderij variëren.

Waardetoename door restauratie

Door het laten uitvoeren van een restauratie wordt de conditie van het schilderij verbeterd. Een restauratie draagt dus bij aan de waarde van het schilderij.

schilderij schoonmaken

Uw schilderij laten schoonmaken, wat houdt dat in?

Bij het schoonmaken worden enkele behandelingen onderscheiden:

Vuil verwijderen

De vervuiling van schilderijen vindt aan voor- en achterzijde plaats. Dit vuil tast de leesbaarheid van de voorstelling aan, maar ook de materialen waar het schilderij uit bestaat, zoals bijvoorbeeld linnen, hout, verf- en vernislaag. Oppervlaktevuil kan vocht aantrekken, en schimmelgroei bevorderen. Secretie van insecten is erg zuur. Deze kunnen in de vernis- en verflaag bijten.

Aan de achterkant kan vuil zich ophopen tussen doek en spanraam. Dit vuil kan bestaan uit stof, gruis van de muren, dode insecten, dennennaalden, en dergelijken. Door de ophoping van dit vuil kan het doek gaan deformeren en verf gaan opstaan of zelfs van het doek vallen.

Het uitvoeren van een periodieke schoonmaak van uw schilderij is daarom aan te raden. Dan is uw schilderij optimaal te bewonderen, en  blijft hij langer behouden.

Kosten vuil verwijderen

Het verwijderen van vuil kost doorgaans minder tijd dan het verwijderen van een vergeeld vernis. Een dergelijke behandeling is dan ook aan te raden. De kosten hangen af van het formaat van het schilderij en de eigenschappen van de laag waar het vuil op ligt. Dit vuil kan op het vernis, maar ook direct op de verflaag liggen.

Het verwijderen van vuil van een poreuze verflaag, of een verflaag met veel structuur kost doorgaans meer tijd.

Voorbeelden van vuil op schilderijen

Vernis verwijderen

Het lezen van de voorstelling kan door een vernis zijn verstoord. Het vernis kan geel zijn geworden door veroudering. Ook kan het vernis door andere oorzaken zijn aangetast, bijvoorbeeld door de reiniging met een verkeerd reinigingsmiddel, invloeden uit de omgeving als de relatieve luchtvochtigheid, temperatuur, en oppervlaktevuil. Een behandeling van het vernis kan dan een uitkomst bieden. Hier een voorbeeldfilm.

Kosten vernis verwijderen

Het verwijderen van een vergeeld vernis kost doorgaans meer tijd dan het verwijderen van vuil. Het verwijderen van een vernis is afhankelijk van het formaat van het schilderij en de structuur van onderliggende verflagen. Ook kan het voorkomen dat bij een vernisafname met oplosmiddelen eerder aangebrachte retouches aan het licht komen en eventueel worden opgelost. Daarom bieden wij een vrijblijvend reinigingsvooronderzoek en behandelvoorstel aan in tekst en beeld.

Vuil en vernis verwijderen

Soms zorgt het vuil voor een belemmering het vernis te beoordelen, denk aan een dikke laag nicotine aanslag of ander vuil. Het is dan noodzakelijk eerst het oppervlaktevuil te verwijderen om erachter te komen of onderliggende vernislaag in een goede conditie is of dat deze is vergeeld en/ of onregelmatig is aangebracht. Met de verwijdering van een nicotinelaag zal in ieder geval de aantasting van de vernislaag zijn stopgezet. Wanneer onderliggende vernislaag helder blijkt is vernisafname niet noodzakelijk. Bij een vergeeld vernis kunt u alsnog bepalen voor vernisafname.

Wanneer bij schoonmaaktesten direct blijkt dat er sprake is van vuil en een vergeeld vernis kan worden getest of deze tegelijkertijd kunnen worden verwijderd. Het tegelijkertijd verwijderen van beide lagen zal dan minder tijd kosten dan wanneer deze separaat van elkaar worden verwijderd. Het schoonmaken van een schilderij wordt uitgevoerd met behulp van de nieuwste technieken.

Naast het verwijderen van vuil en vernis biedt het restauratie-atelier ook andere diensten aan.