Over

schilderijenrestaurator Zuhura Iddi
Zuhura Iddi

Zuhura Iddi schilderijenrestauratie

Het beroep schilderijenrestauratie biedt mij een ideale mogelijkheid om mijn passie voor schilderijen, kunst, cultuur, en met name schilderijenrestauratie in de praktijk te kunnen toepassen en ontwikkelen. De restauratie van een schilderij vraagt om een uitdaging, waar ik van hou. Als restaurator onderzoek je de bedoeling van de kunstenaar en de mogelijkheden deze weer tot zijn recht te laten komen met respect voor de ouderdom van het schilderij. Daarnaast stellen de informatie over de voorstelling, de herkomst, de kunstenaar, de stijl, de gebruikte materialen en technieken de restaurator in staat het schilderij in een bredere context te plaatsen. Het schilderij is als het ware een document dat zijn eigen  geschiedenis vertelt.

Een andere uitdaging is het materiaalonderzoek en verzamelen van materiaalkennis. Zo moet de restaurator weten welke materialen voor het schilderijen zijn gebruikt. Wat de eigenschappen van de restauratiematerialen zijn is ook belangrijk. Zo mag het originele werk bij de restauratiebehandeling niet worden aangetast. Verder worden materialen gekozen die zo lang mogelijk mee gaan zodat het schilderij lang mooi blijft en een vervolgbehandeling zo lang mogelijk is uitgesteld.

Dit intieme contact met het schilderij in al zijn facetten maakt schilderijenrestauratie, voor mij, het ideale beroep.

Opleiding

Zuhura Iddi is gediplomeerd schilderijenrestaurator en kunsthistorica. Haar kunsthistorische opleiding genoot zij aan de Universiteit van Utrecht, haar restauratieopleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens behaalde zij haar Professioneel Doctoraat in de restauratie bij het Rijksmuseum en Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Tijdens haar studietraject onderzocht en behandelde Zuhura Iddi een verscheidenheid aan schilderijen. Zij voltooide verschillende stages in gerenommeerde restauratieateliers en onderzoeksinstellingen. Naast het restaureren is zij getraind in (preventieve) conservering, uitvoeren van conditiecontroles, documentatie, materiaal-technisch onderzoek, en het begeleiden van transport en koeriersdiensten. Lees meer over de opleiding van Zuhura Iddi en een deel van haar portfolio.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Diensten

Wilt u meer weten over de diensten die Zuhura Iddi levert?